Ogres tehnikuma audzēkņi iepazīstas ar dabisko pļavu produktiem un to izmantošanu ēdienu gatavošanā
Daba piedāvā produktus, idejas un aizraujošas iespējas – nebaidieties eksperimentēt! Šis aicinājums izskanēja vairākkārt vakar aizvadītajā seminārā un meistarklasē Ogres tehnikuma audzēkņiem par dabisko pļavu produktu izmantošanu ēdienu gatavošanā. Nodarbību organizēja Latvijas Dabas fonds kopā ar biedrību “Jauno pavāru kustība”.
Diena sākās ar Latvijas Dabas fonda izglītojošo semināru plašai audzēkņu auditorijai par Latvijas dabiskajām pļavām un to produktiem, noslēdzot to ar īsu sprinta konkursu un balvām. Pēc tam Jauno Pavāru kustības pārstāvji pastāstīja par sevi, it īpaši izceļot piedalīšanos dažādos festivālos un citos pasākumos un aicinot arī topošos pavārus pievienoties un līdzdarboties.
Sekoja praktiskā daļa – meistarklase, ko 22 topošajiem pavāriem vadīja pieredzējuši šefpavāri – Kristaps Sīlis no restorāna “John” un Roberts Paulāns no restorāna “Barents”.
Jauniešiem bija iespēja gatavot dažādus ēdienus no dabiskajās pļavās audzētas liellopu un jēra gaļas, kā arī un pašiem pagatavot no tiem dažādus ēdienus.
Ēdienu gatavošanā meistarklasē tika izmantota liellopu produkcija no zemnieku saimniecības “Atēnas”. Šis ražotājs audzē liellopus dabiskajās pļavās un savu produkciju realizē kooperatīvā “Latvijas Liellops”. Z/S “Atēnas” produkti tiek marķēti ar zīmi “Dabisko pļavu produkts”.
Dabiskās pļavas ir Eiropas Savienības un Latvijas apdraudētākās dzīvotnes, kuru pastāvēšana ir atkarīga no cilvēka saimnieciskās darbības. Pēdējā simtgadē dabisko pļavu platības ir strauji sarukušas, un šobrīd tās no Latvijas teritorijas aizņem vairs tikai 0.9% (salīdzinājumam – pirms aptuveni 100 gadiem dabiskās pļavas klāja vairāk nekā 30% teritorijas). Dabiskās pļavas mums kā sabiedrībai sniedz daudz dažādus labumus. ko dažos vārdos varam raksturot kā ekosistēmu pakalpojumus, kuri ir ļoti nozīmīgi sabiedrības labbūtības nodrošināšanai.
Mūsdienās dabas aizsardzības jomā tiek meklētas dažādas inovatīvas metodes, lai dabas saglabāšanu integrētu saimniekošanā. Šāds jaunums ir Latvijas Dabas fonda izveidotā zīme “Dabisko pļavu produkts”. Ar šo zīmi tiek marķēti produkti, kas ražoti dabiskajās pļavās.
Meistarklases topošajiem pavāriem tiek organizētas projekta ES LIFE-IP LatViaNature projekta ietvaros ar mērķi atbalstīt uzņēmējdarbību ilgtspējīgai dabisko zālāju apsaimniekošanai.