Gaileņu ēdieni Zemgales kulinārā mantojuma pūrā
Mūsu ģimenē ēst gatavošana vienmēr ir bijusi kopīga tradīcija, tādēļ arī izvēlējos mācīties tehnikumā par ēdināšanas pakalpojumu speciālistu. Es apjautājos savai mammai kādas gan bija receptes viņas bērnībā? Viņa teica, ka bija daudz receptes ko viņas ome un viņas mamma taisījušās, bet vienas no gardākajām ir saistītas tieši ar mūsu mežu bagātību – gailenēm.
Karstmaizītes ar gailenēm
Nesagriezts baltmaizes kukulītis
300 g gaileņu
1 sīpols
Sāls
Pētersīļi
100 g saldā krējuma
Sviests cepšanai
Maizi sagriež apmēram 3 cm biezās šķēlēs, mīkstumu ar pirkstiem iespiež un izplicina, veidojot bedrītes. Sakarsētā sviestā maizes šķēlēs no abām pusēm apcep. Gailenes notīra, lielākās sagriež. Sīpolus sakapā un sviestā apcep, pievieno gailenes un cep, pa brīdim apmaisot. Pievieno sāli, piparus, sasmalcinātus pētersīļus un saldo krējumu. Pavāra līdz izveidojas bieza mērce. To liek sagatavotajās maizītēs, piepildot bedrītes.
Gailenes ar speķi un sīpoliem
1 kg gaileņu
2 lieli sīpoli
150 g kūpināta bekona
Sāls
Pipari
Pētersīļi
Sviests cepšanai
Sviestu uzkarsē un plānos riņķīšos sagrieztus sīpolus uz nelielas uguns apcep. Karstumu palielina, liek klāt gailenes un apmaisot cep kopā ar sīpoliem. Citā uzkarsētā pannā apcep bekona šķēlītes. Tās pievieno gailenēm, visu pārkaisa ar sāli, pipariem, sasmalcinātiem pētersīļiem. Klāt pasniedz rupjmaizi vai vārītus kartupeļus.
Labu apetīti!