Gaileņu ēdieni Zemgales kulinārā mantojuma pūrā

Mūsu ģimenē ēst gatavošana vienmēr ir bijusi kopīga tradīcija, tādēļ arī izvēlējos mācīties tehnikumā par ēdināšanas pakalpojumu speciālistu. Es apjautājos savai mammai kādas gan bija receptes viņas bērnībā? Viņa teica, ka bija daudz receptes ko viņas ome un viņas mamma taisījušās, bet vienas no gardākajām ir saistītas tieši ar mūsu mežu bagātību – gailenēm.

Karstmaizītes ar gailenēm

Nesagriezts baltmaizes kukulītis

300 g gaileņu

1 sīpols

Sāls

Pētersīļi

100 g saldā krējuma

Sviests cepšanai

Maizi sagriež apmēram 3 cm biezās šķēlēs, mīkstumu ar pirkstiem iespiež un izplicina, veidojot bedrītes. Sakarsētā sviestā maizes šķēlēs no abām pusēm apcep. Gailenes notīra, lielākās sagriež. Sīpolus sakapā un sviestā apcep, pievieno gailenes un cep, pa brīdim apmaisot. Pievieno sāli, piparus, sasmalcinātus pētersīļus un saldo krējumu. Pavāra līdz izveidojas bieza mērce. To liek sagatavotajās maizītēs, piepildot bedrītes.

Gailenes ar speķi un sīpoliem

1 kg gaileņu

2 lieli sīpoli

150 g kūpināta bekona

Sāls

Pipari

Pētersīļi

Sviests cepšanai

Sviestu uzkarsē un plānos riņķīšos sagrieztus sīpolus uz nelielas uguns apcep. Karstumu palielina, liek klāt gailenes un apmaisot cep kopā ar sīpoliem. Citā uzkarsētā pannā apcep bekona šķēlītes. Tās pievieno gailenēm, visu pārkaisa ar sāli, pipariem, sasmalcinātiem pētersīļiem. Klāt pasniedz rupjmaizi vai vārītus kartupeļus.

Labu apetīti!