Izglītības programmas “Biškopība” mācību dalībnieki iegūst starptautisku pieredzi Somijā

Četri profesionālās tālākizglītības programmas “Biškopība” mācību dalībnieki, biškopības pedegogs Ēriks Mozga un izglītības programmas vadītāja Iveta Mize no 08.09.2024. līdz 14.08.2024. devās uz Somiju iegūt starptautisku profesionālo pieredzi biškopības uzņēmumā “Komppa-Seppälän tila”.

Mobilitātes laikā dalībnieki ieguva profesionālās zināšanas un prasmes medus iegūšanā un pārstrādē, bišu saimju rudens piebarošanā ar cukura sīrupu, bišu māšu audzēšanā un to nomaiņu bišu saimē, bišu ārstēšanā pret Varroa ērcēm, propolisa savākšanā no propolisa sedziņām, vaska iegūšanā, tranu peru apstrādē un izmantošanā cilvēku pārtikā, kā arī iepazina biškopības uzņēmuma darbības principus, medus produkcijas izplatīšanas procesus, to marķēšanu un iepakojuma nozīmi.

Ar iegūti pieredzi dalās mobilitātes dalībnieki:

Inguna Ločmele

Šī gada septembrī piedzīvoju iedvesmojošu notikumu, kas sniedza neaizmirstamus mirkļus manā dzīvē. Erasmuss + projekta ietvaros bija dota iespēja viesoties pie viena no lielākajiem biškopjiem Somijā Are Seppälä un viņa ģimenes. Viņi ir brīnišķīgi, atsaucīgi cilvēki ar lielu darba pieredzi biškopībā. Brauciena laikā ieguvu daudz jaunu iespaidu, zināšanu un prasmju biškopībā, ko varēšu pielietot nākotnē. Izcila uzņemšana, iesaistīšana darba procesā. Viss ļoti interesanti un noderīgi! Arī kolēģi bija lieliski, kas, protams, mūsu braucienu un kopā būšanu veidoja vēl jaukāku.

Sandijs Aizupietis

Šajā braucienā loti vērtīgi bija tas, ka varējām dzīvot uz vietas saimniecībā un redzēt ne vien praktisko darbu principus, bet arī iepazīt saimniekus ikdienas ritmā. Labs piemērs bija viņu piekoptā prakse izvērtēt katra nelielā darbiņa svarīgumu un vērtību, lai ikdienas soļus veltītu patiešām svarīgajam, nevis “izšautos” uz visām pusēm. Paldies!

Iveta Mize

Šī projekta ietvaros tikām uzņemti biškopības uzņēmumā “Komppa-Seppalan tila” un arī viņu ģimenē. Prakses vadītāji Ari Seppala un Marja Komppa apsaimnieko 900 bišu saimes 120 novietnēs. Šajā nozarē strādā 38 gadus. Nu jau arī pievienojies dēls Vertti. Daži no grupas bija ar pieredzi biškopībā, daži sākuši apgūt šo zinātni šogad. Interesanti bija visiem uzzināt, kā viņi piebaro bites un rēķina vajadzīgos sīrupa kilogramus, kā ārstē bites un kā viegli iegūt propolisu. Dēls demonstrēja tranu peru iegūšanu no saldētavas līdz pagatavotai delikatesei vakariņās. Jutāmies kā liela ģimene. No rītiem prakses vadītājs Ari vārīja auzu pārslu biezputru, savukārt Marju uzslavējām kā ļoti prasmīgu saimnieci un pat pierakstījām vienu kūku recepti. Paldies Ogres tehnikumam par iespēju piedalīties šajā projektā!

Mobilitāte tika īstenota Eiropas Savienības Erasmus+ programmas Pamatdarbības Nr.1 (KA 1) “Personu mobilitātes mācību nolūkos” pieaugušo izglītības sektora aktivitātes projekta Nr. 2024-1-LV01-KA121-ADU-000208424 ietvaros.

 

Projektu vadītāja Monta Bergmane