Ogres tehnikums Zemgales kulinārais mantojuma centrs

Ogres tehnikums, gatavojoties Latvijas simtgades svētkiem, dibina Zemgales kulināro mantojuma centru un jau veiksmīgi ir iestājies Eiropas kulinārā mantoju biedru statusā.

Zemgales kulinārā mantojuma centrs uzdevums ir apkopot reģionam tradicionālos ēdienu un receptes, tikties ar goda saimniecēm, uzkrāt ģimeņu tradīcijas un nodrošināt pedagogu un audzēkņu tālākizglītību.

Zemgales reģionam raksturīgo ēdienus varēs nobaudīt tehnikuma kafejnīcā un mājas lapā iegūt ēdienu receptes , apgūstot ēdienu gatavošanas prasmes un apzinoties vēsturisko mantojumu.

Decembrī piedāvājam četrus raksturīgus ēdienus, kuri lieliski iederēsies arī uz svētku galda.

Aicinām arī audzēkņu un pedagogus iesūtīt savas ģimenes receptes.

1.Cūkgaļas cepetis “Zemgaliete” uz 10 porcijām

1.

c/g kakla karbonāde

1.7kg

2.

ķiploki

0,05kg

3.

sāls

0.01kg

4.

Pipari malti

0.005kg

5.

Lauru lapas

0.001kg

6.

timiāns

0.001kg

7.

olīveļļa

0.05kg

8.

Kāļi

0,6kg

9.

burkāni

0,5kg

10.

sīpoli

0,250kg

11.

kartupeļi

0.6kg

12.

sviests

0,1kg

 

1.Pagatavošana: karbonādi ierīvē ar garšvielām c/g ( sāls, pipari, ķiploki) liek cepeškrāsnī cepties pārlejot ar 0.5l gurķu marinādes un pievieno lauru lapas.Cep 1800-2000temperatūrā. Periodiski gaļu groza. Gatavu izņem no pannas un pārziež ar olīveļļas un timiāna maisījumu. Atdzesē līdz 600temperatūrai un sagriež porciju gabalos.

Atsevišķi pagatavo dārzeņus: dārzeņus griež garos salmiņos. Pannu izklāj ar cepampapīru un ievieto cepeškrāsni. Uzkarsē kopā ar sviestu, tad ievērojot dārzeņu gatavības pakāpes cep līdz gatavībai. Cep 1800

 

2.Pildīti kartupeļi ar gaļu uz 10 porcijām

1.

kartupeļi

0.65kg

2.

ķiploki

0,05kg

3.

sāls

0.001kg

4.

Pipari malti

0.005kg

5.

cūkgaļa

0.250kg

6.

Sk. krējums

0.150kg

7.

olīveļļa

0.1litr.

8.

ķimenes

0,01kg

9.

dilles

0.01kg

 

2.Pagatavošana: vidēja lieluma kartupeļus vāra līdz pus gatavībai ar visu mizu. Atdzesē un notīra pārgriez gareniski uz pusēm un uzgreb viduci, tad pagatavo gaļu ( samaļ un apcep kopā ar garšvielām) tad visu masu izmaļ gaļas maļamajā mašīnā vai sablenderē. Pievieno ķimenes. Šo masu liek uz kartupeļu pusītēm un ievieto cepeškrāsni pāslaukot ar olīveļļu.Cep 15-20 min.Gandrīz gataviem var uzlikt sk. krējumu un pārkaisīt ar dillēm.

 

3.Pelēko zirņu bumbas uz 10 porcijām

1.

kartupeļi

0.25kg

2.

Pelēkie zirņi

0,250kg

3.

sāls

0.01kg

4.

sīpoli

0.150kg

5.

kūpināts speķis

0.2kg

6.

Sk. krējums

0.150kg

7.

dilles

0.01kg

8.

olīveļļa

0.05kg

 

3.Pagatavošana: pelēkos zirņus izmērcē un vāra līdz tie sāk jukt. Atdzesē. Kartupeļus novāra ar visu mizu atdzesē un notīra. Abas sastāvdaļas samaļ pievieno samaltu žāvētu speķi un skābo krējumu, apceptus sīpolus. Masu samaisa un viļā apaļas bumbas panējot dillēs.

 

 

4. Ābolu –sīpolu salāti – 10.porcijas

1.

āboli

0.7kg

2.

sīpoli

0,230kg

3.

sāls

0.001kg

4.

cukurs

0.002kg

5.

Sk. krējums/ sk. krējums

0.15kg

6.

citrons

0.05kg

 

4.Pagatavošana: ābolus notīra un sagriež kubikos. Sīpolus sasmalcina un apslaka ar citronu sulu pievieno cukuru un sāli samaisa. Abas sastāvdaļas sajauc kopā pieliek krējumu vai majonēzi.