Medus – bitīšu dotais zelts!

Likumsakarība vai nejauša izvēle mums atklāj jaunas intereses, talantus, ko paši nemaz neapjautām. Apgūstot jaunas prasmes, mēs ne tikai izglītojamies, bet arī atrodam jaunas aizraušanās, biznesa idejas. Arī tad, ja vēl neesam izlēmuši, ko darīsim nākotnē, gūt pieredzi ir interesanti un noderīgi.

Laikā no 2017.gada 20. novembra līdz 24.novembrim visā Eiropā norit profesionālo prasmju nedēļa, kad ikviena iestāde vai organizācija var popularizēt kādu prasmi, ko apgūt, kas ir nozīmīga cilvēka dzīvē.

2017.gada 22. un 23.novembrī Ogres tehnikums sadarbībā ar Latvijas Biškopības biedrību, Ogres biškopības biedrību un biedrību "Siera klubs" aicināja ikvienu interesentu apmeklēt pasākumu Medus brokastis, un uzzināt kaut ko jaunu par biškopību, medus ražošanas procesiem, izprast medus nozīmi cilvēka dzīvē, kā arī nākotnē izveidot savu bišu dravu.

22.novembrī Ogres tehnikuma direktore Ilze Brante stāstīja par Medus brokastu tradīcijām, par Eiropas prasmju nedēļu, Ogres biškopības biedrības priekšsēdētājs Imants Dauksts, priekšsēdētāja vietniece Liena Muceniece un biedrības "Siera klubs" vadītāja Vanda Davidanova gandrīz 600 audzēkņus iepazīstināja ar medus un siera veidošanās procesu, stāstīja par dažādajām medus un siera šķirnēm, to īpašībām. Pasākuma laikā jaunieši degustēja gan viršu, gan rapšu, gan dažādu ziedu medu, varēja nobaudīt dažādu sieru garšas saderību ar medu vai vienkārši baudīt gardu medus maizi.

Jaunieši atzina, ka šis pasākums noderēs viņiem, apgūstot profesiju un paplašinot redzesloku.

Jāatzīmē, ka ikvienas Ogres tehnikumā apgūstamās profesijas pārstāvim ir ne vien iespēja kļūt par biškopi, bet arī veiksmīgi integrēt medu vai biškopību savā darbā – ēdināšanas pakalpojumu speciālisti medu iemācās izmantot daudzveidīgās un gardās receptēs, mežsaimniecības jomas audzēkņi labāk izpratīs tīras un sakoptas vides nozīmi, savukārt elektronikas tehniķi var domāt par robotu izgatavošanu biškopības vajadzībām, bet dizaina nodaļas audzēkņiem jau izveidojās laba sadarbība ar Ogres biškopības biedrību, jo kāds no audzēkņiem izveidos Ogres biškopības biedrības logo, izgatavos reprezentācijas materiālus.

Ekskluzīva iespēja – piedalīties Medus brokastīs izrādījās arī Ogres tehnikuma sadarbības partneriem – sporta kluba "AMI" valdes locekļiem, tā kā tieši šajā dienā pārstāvji no Latvijas profesionālās izglītības iestādēm bija ieradušies uz izbraukuma valdes sēdi.

23.novembra rītā Medus brokastis aicināja arī Kokneses novada mazos ķiparus un pamatskolas audzēkņus iepazīt bitīšu darbiņus un nobaudīt medu ar sieru.

Rīta cēliens iesākās ar Vecbebru bērnudārza bērnu dziedāto himnu bitītēm, pēc tam kopā ar Ogres tehnikuma direktori Ilzi Branti, Kokneses novada priekšsēdētāju Daini Vingri un izpilddirektoru Ilmāru Klaužu izspēlējām rotaļu Kas dārzā.. Bija patīkami, ka pasākumu apmeklēja arī Kokneses novada iedzīvotāji. Savukārt pamatskolas skolēni varēja apskatīt biškopju darba instrumentus, aizpētīt medus kāres un iemēģināt spectērpa galvassegu.

Šoreiz par biškopja darbu, par medus rašanos un tā labajām īpašībām mums stāstīja Latvijas biškopības biedrības priekšsēdētājs Juris Šteiselis.

Pasākums noslēdzās ar mūsu atbalstītāju sarūpēto sieru, maizi, medus degustāciju un atvēsinošu glāzi piena.

Paldies par atbalstu un sarūpēto cienastu - akciju sabiedrībai "Lazdonas piensaimnieks", zemnieku saimniecībai "Vecsiljāņi", sabiedrībai ar ierobežotu atbildību "Fazer maiznīcas", biškopjiem Imantam Daukstam un Lienai Muceniecei.

Īpašs paldies arī Ogres tehnikuma mācību dravas vadītājam Ērikam Mozgam par sarūpēto medu Ogres tehnikumam lietošanā nodotajā mācību bišu dravā, viesnīcas un restorānu pakalpojumu nodaļas skolotājiem un audzēkņiem.

Ogres tehnikuma direktores vietniece Linda Caune